A MELLORN AUDIO

A Mellorn Audio nyilvánosan 1994-ben jelent meg a ma már nem gyártott Mellorn Medium integrált erősítővel. Ennek terveit egy évvel korábban kezdtem kidolgozni, első lépésként, de nem előzmények nélkül. Villamosmérnöki, félvezető-technológiai tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetemen már határozott hangtechnikai érdeklődéssel kezdtem el. Az itt szerzett részletes, alapösszefüggéseket feltáró ismeretek azóta is komoly segítséget nyújtanak számomra az áramkörtervezésben. Elektrosztatikus hangsugárzó-rendszerek méretezési kérdéseivel, kísérleti modellek építésével foglalkoztam önálló laboratóriumi munkám során és diplomadolgozatomban is, majd az egyetemi éveket követően öt évig dolgoztam a Magyar Rádióban stúdiótechnikai fejlesztőmérnökként.

A Medium megjelenésével szinte egy időben találkoztam Maróti Gábor barátommal, akivel a közös, zenei irányú érdeklődés, illetve az egy irányba mutató hangtechnikai fejlesztési elképzelések hoztak össze. Gábor munkája nyomán készültek el és készülnek a mai napig kábeleink és készülékállványaink, valamint egyedülálló felépítésű analóg lemezjátszó futóművünk, a Nemesis, míg én elsősorban hangsugárzóinkat és erősítőinket tervezem.

A vázlatokból és tervekből új modelljeink hosszas tesztelés során alakulnak ki összehangolt, aprólékos közös munka eredményeként. Hasonló gondossággal járunk el fejlesztési irányvonalaink kijelölése során is. A kiindulási pont és a cél is minden esetben maga a hang – kísérleti modelljeink hónapokat, olykor több évet töltenek műhelyünkben, mielőtt kész termékként megvásárolhatókká válnának. Készülékeinket később is folyamatosan gondozzuk, ha szükséges, apróbb módosításokat hajtunk végre rajtuk, amelyek segítségével a korábban megvásárolt darabok is mindig naprakésszé tehetők.

Berendezéseinkre, illetve az általuk nyújtott hangzásvilágra a legjellemzőbb kifejezés az atmoszférateremtő képesség. Ennek két legfontosabb összetevője egyrészt a hangzás, a megszólaltatott zene részletdús gazdagsága, másrészt a nyugodt, ugyanakkor könnyed, áttetsző alaptónus. Erő és kifinomultság. Részletek és lényeglátás. Artikuláció és érzelmesség. A szokásos rendszerekben mindezek megvalósítása egymásnak ellentmondó követelményeket támasztana – a mi értékrendünk szerint azonban e tulajdonságok egyesítése hozza létre azt az egységet, amelyben a kompromisszumokat magasabb rendű harmónia váltja fel. Munkánk során ennek az ideálnak az elérésére törekszünk, és ez az, ami készülékeinkben is visszatükröződik.

Pelczer Tamás

 

Kezdőlap | Magunkról | Termékeink | Elérhetőségünk

 

Bemutatóterem
1182 Budapest,
Üllői út 557.

Bejelentkezés
+36-30 200-2879
(06-1) 291-0723

Irodacím
1237 Budapest,
Albert Gyula u. 2.

E-mail mellornaudio@gmail.com